dinsdag 5 mei 2015

Conflict over natuurontwikkeling in Skåne

Maria Sandell van de provincie Skåne vertelde over een actieplan voor natuurontwikkeling in enkele gebieden aan (o.m.) de Zweedse Zuidkust. Zij en haar collega's waren erg blij met de extra budgetten om de kostbare en kwetsbare biodiversiteit in deze gebieden te beschermen en verder te ontwikkelen. Tot hun verbazing werd dit enthousiasme allerminst gedeeld door de plaatselijke bevolking: meer dan 400 inwoners kwamen naar een infovergadering om te protesteren tegen de geplande veranderingen waarbij bv. een dennebos zou moeten wijken voor een ecologisch interessantere, zanderige biotoop.
Tijdens de vele gesprekken en ontmoetingen met de omwonenden bleek dat niet iedereen biodiversiteit het enige of belangrijkste doel vond voor natuurbeleid. Eerder dan de ecologische waarde(loosheid) van een dennenbos, waren voor de protesterende inwoners heel andere zaken in het geding: de wandeling die ze al jaren geregeld maakten in 'hun' bosje, het feit dat de dennen bescherming bieden tegen de vaak schrale oostenwind, enz.

Maria verwoordde heel mooi de 'lastigheid' van natuur-, milieu- en duurzaamheidskwesties waar NME'ers ook zo vaak mee worstelen: "Everyone's opinion matters. But the final outcome cannot please all opinions. Everybody cannot get what they want. Who's perspective is the most important?"  Duurzaamheid is dus duidelijk niet altijd een win-win situatie.

En het dennenbosje? Dat mag voorlopig de volgende 20 jaar blijven staan. De middelen voor natuurontwikkeling werden gebruikt om elders biodiversiteitsbevorderende werken uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten