zaterdag 9 mei 2015



Mondige burgers 


 Kopenhagen 6 mei 



Jeppe Lassoë van de Aarhus University gaf weer hoe Denemarken sedert meer dan honderd jaar een traditie opbouwde van participatie en democratie. Zijn bijdrage ‘empowerment for democatic participation’ leerde ons dat in Denemarken vanaf hun onafhankelijkheid in 1848 zeer veel aandacht werd besteed aan draagvlakcreatie bij de bevolking. 


Via hun ‘volkshogescholen’ creëerden ze veel  ruimte  voor discussie en debat tussen ‘beleidsmakers’ en ‘het real life-niveau’.  De debatten en discussies gingen vooral over  ‘how to live life’ en ‘what is important in life’. 





 Dit heeft geleid tot ‘actieve steden’ waar duurzame initiatieven worden gestimuleerd. Anderzijds stelt men op dit moment vast dat NGO’s zich eerder gesetteld hebben en op steeds meer tot het ‘establishment’ zijn gaan behoren.


Een zelfde beweging, zij het minder uitgesproken herkennen we in Vlaanderen, waar ook volkshogescholen als doel hadden de burgers wakker te houden en mondig te maken. En ook wij stellen vast dat NGO’s deels tot het establishment behoren. Tijd voor een nieuwe en sterke tegenbeweging?
Genoeg stof om na te denken over de rol van het middenveld, de doelstellingen, strategieën en aanpak om de beweging richting een duurzame toekomst mee te voeden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten